Hopp til hovedinnholdet

Tekst: Göran Jonsson
Foto: M. Anagrius

Sentralt beliggende i Stockholm finner du legendariske Fasching. Et konsertlokale, klubb, restaurant og bar på Kungsgatan 63. Siden starten i 1977 har stedet rukket å bli Skandinavias største arrangør av jazz, og klubben er velkjent langt utenfor Sveriges grenser. Hit kommer de ennå ukjente talentene, de store stjernene, legender og de som er up-and-coming. Her trives improvisajonskunsten! I Faschings lokaler arrangeres 250-300 konserter samt et hundretall klubbkvelder for cirka 80 000 gjester årlig.

Jazzklubb Fasching tilhører Europas eldste og mest innflytelsesrike klubber, og den eies faktisk av jazzmusikerne selv gjennom Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ) og av publikum gjennom Föreningen Faschings Vänner med nærmere 2 000 medlemmer.

Siden starten i 1977 har Fasching hatt en stigende status både i Sverige og i resten av verden, og alt fra store legender til ukjente talenter har stått på scenen.

Hvert år, ti dager i oktober, pågår Stockholm Jazz Festival med Fasching som ett nav for hele festivalen, både organisatorisk og som en av festivalens hovedscener. Legendariske klubbkvelder som Blacknuss og Club Soul har bidratt til at Fasching har blitt en viktig del av Stockholms nyere utelivshistorie.

Det tyske navnet Fasching har ingenting med jazz å gjøre, det var bare med på kjøpet da FSJ i 1977 ved hjelp av statlige og kommunale bidrag tok over lokalet som da var et diskotek.

Gjennom årene har en lang rekke live-innspillinger blitt gjort på Fasching for plateutgivelser, radio- og tv-program. De første innspillingene ble gjort allerede i 1975 da FSJ leide lokalet og drev jazzklubb de fem kveldene i uken da diskoteket var stengt.

Siden den gang har alle svenske og utallige utenlandske storheter spilt gjennom tusenvis konsertkvelder. Chet Baker, Carla Bley, Chick Corea, Branford Marsalis, Wayne Shorter er bare en håndfull storheter som har stått på scenen her.

Den lange og smake lokalets historie går tilbake til 1906 da Oscarsteatern åpnet. Den gang var rommet en del av teateret som hadde kaféservering sin der, eller et «schweizeri» som det ble kalt på den tiden. I 1938 var det premiere for dansesalongen La Grand Visite. Det var da lokalet fikk den formen som det i store trekk har hatt siden. Innvielsen foregikk til tonene av dansbar jazzmusikk! Jazzens historia i Faschings lokaler er altså nesten like lang som den svenske jazzhistorien.

Konsertlokale, klubb, restaurant og bar, sentralt plassert på Kungsgaten 63 i Stockholm, kan Fasching by på det meste.

La Grand Visite byttet etter kort tid navn til Avalon. I forbindelse med et eierbytte døptes dansesalongen om til det eksotisk klingende navnet Zanzibar før det til slutt altså ble Fasching, et navn som har hengt med siden 1967.

Fasching er en overlever som i antall virksomme år som jazzklubb og overgår byens andre legendariske klubber som for eksempel Nalen og Gyllene Cirkeln. Det har vært en periodevis turbulent reise fram til dagens økonomisk oppegående konsertsted, der også verdensmusikk, blues, soul og hiphop kan høres i tillegg til jazzen. Stikk innom neste gang du nyter Stockholm, det er alltid musikk på scenen som er verdt å lytte til.