Hopp til hovedinnholdet

Ny morgen i en nedstengt by.

Gjennom snart 50 år har Ketil Bjørnstad gitt ut mer enn 70 album, der han selv enten er hovedartist, komponist eller musiker i tett samarbeid med andre store norske artister. 10.januar 1969, debuterte den seksten år gamle Bjørnstad som pianist med Filharmonien i Universitetets Aula og ble med det, musiker på heltid.

25.april fylte Bjørnstad 70 år. Noen dager tidligere, 22.april, ble det nye albumet «New Morning» sluppet samt diktboken

«Sommernatt ved fjorden – Kjærlighetsdikt gjennom 50 år».

Våren 2020 ble landet nedstengt. Etter hvert begynte kreative krefter å se på ulike løsninger for å fremme kultur i en ellers dyster situasjon. Christer Falck tok initiativ til en streaming-festival på Sentralen i Oslo. Bjørnstad takket ja til å være med, og slik var også et nytt albumprosjekt satt i gang.

­

  • Jeg forberedte meg på en konsert som jeg tenkte skulle bli svært innadvendt, uten store kontraster, som et ekko av den tiden vi levde i akkurat nå, oftest alene med våre tanker. Jeg ba om å komme i gang hurtigst mulig, og da jeg startet var det i det tomme rom, med en improvisasjon. Jeg satt alene i en vakker marmorsal med et kamera i front og to på siden, og mikrofoner der de pleide å være. Det eneste jeg visste var at jeg skulle spille i fem kvarter uten pause, og at konserten absolutt ikke ville bli så innadvendt som jeg først hadde trodd. Musikken lot seg ikke stanse av korona. Musikken gjorde alt sterkere, og flygelet var fantastisk, forteller Bjørnstad.

Ketil Bjørnstad med nytt albumet «New Morning» – slippes på CD som inkluderer DVD av konserten gjort i Marmorsalen på Sentralen.

«Sommernatt ved fjorden»

Ikke bare slipper Ketil Bjørnstad nytt album 22.april, men diktsamlingen «Sommernatt ved fjorden – Kjærlighetsdikt gjennom 50 år» kommer også for salg samme dag, utgitt på Aschehoug forlag. Bjørnstad har skrevet dikt siden han var ti år, men han skriver selv i forordet at det mest var lek med ord. Først da han som attenåring kom inn i musiker- og forfattermiljøet rundt Ole Paus, ble det alvor, og han debuterte med diktsamlingen «Alene ut» i 1972. Han sier selv at han fra da av skrev dikt på en annen måte, og mye av det han skrev ble også til musikk. Hva kom først: Ordet eller musikken?«Sommernatt ved fjorden» er en samling som både inneholder dikt som aldri fant frem til musikken, og dikt som Bjørnstad senere har tonesatt. I denne boken kan de leses på ordenes premisser. Boken er illustrert med grafiske arbeider av Gro Mukta Holter.