Et levende kulturliv med mangfold er avhengig av aktører som tar ansvar, og for oss i MaiJazz er dette arbeidet nesten like viktig som å legge til rette for store musikkopplevelser under festivalen. Det handler om å se langsiktig og se vårt bidrag som en helhet som skal styrke mangfold og kultur.
I 2022 valgt å ikke fronte en kjent artist på plakatene våre, men heller la dere hilse på noen av de lokale musikerne fra Unge talenter Bjergsted. Bassisten Elise Maria Storflor og saksofonisten Lars Fotland Bøe som det mulig å se og høre under MaiJazz 2022.
Elise Maria Storflor som er et av talentene som ikke bare spiller selv, men som også har et forhold til MaiJazz som publikum.
– Jeg elsker å gå på konserter. Både for å høre musikken live, og for å se musikerne opptre. Jeg er ofte på konserter med Stavanger Jazzforum, og det er ekstra kjekt i mai når utvalget av artister er så stort. Det er jo stas å få være med og spille på en festival jeg har vært fan av lenge.
Elise Maria forteller at hun lenge tenkte at musikk kanskje ikke var for henne, og at hun startet med piano, men ikke var spesielt glad i å øve. Broren hennes derimot ble veldig god på gitar, og etter at hun så ham spille konserter ble hun inspirert til å ta opp musikken igjen. Da faren en dag kom hjem med en bassgitar (fordi han synes at bassisten er den kuleste i band) og lovde Elise Maria 100 kroner hvis hun tok en basstime var det gjort. Hvorfor ble den nyinspirerte bassisten fascinert av jazz?
– Det tok litt tid før jeg begynte å like jazz. Jeg synes mye av jazzen var fin å høre på, men det hele virket komplisert og mystisk. Jeg var ofte med på Lørdagsjazz i Sandnes fra jeg var liten og storebror Ole Magnus har alltid sørget for at NRKjazz står på i bilen. Men det var ikke før jeg spilte min første standardlåt at jeg ble glad i å spille jazz. Kanskje ikke overaskende var dette “Autumn leaves”, sier Elise Marie med en liten latter.
Hva kan publikum vente seg når du selv skal spille på MaiJazz?
– På MaiJazz skal jeg spille med UTBjazz. Det er samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Kulturskole og UIS ledet av superflinke folk. Bandøvingene styres av Petru Popa. Her spiller vi både standardlåter og mer moderne jazz. Det er når jeg spille med andre at jeg får den gode fremgangen, og dette får jeg gjøre med veldig flinke folk i UTB. Til konserten synes jeg det er et fint og variert repertoar, og jeg tror det blir en bra konsert.
Er det noen artister du har et spesielt forhold til på årets festival?
– På årets MaiJazz gleder jeg meg til å høre Ellen Andrea Wang trio. Første gang jeg hørte henne var på Spor 5 da hun spilte med bandet GURLS. Dette er fortsatt en av mine beste konsertopplevelser, og har vært stor fan siden det. Ser også frem til å høre Mike Stern live.
Mer enn en festival
Siden 2007 har MaiJazz samarbeidet med Universitetet i Stavanger og bidratt til pedagogisk utvikling og møter mellom studenter og verdenskjente artister. Bjergstedt Jazzensemble har vært et viktig prosjekt både for UiS og MaiJazz, og vårt bidrag har vært et vindu ut mot publikum. Vi ønsker å legge til rette for at engasjement lokalt gir grobunn for de neste store opplevelsene.
Unge talenter Bjergsted, har ikke nødvendigvis et fokus bare på den improviserte musikken, men er en arena for å dyrke fram en tilnærming til musikk som er tilpasset de unge talentene. Det gir muligheter, og er for mange veien til å bli en allsidig musiker. Den akademiske tilnærmingen til rytmisk musikk gir en base og en unik musikalsk kompetanse. Vi ser med stor glede at talenter fra vår region blir tatt opp på de mest prestisjetunge utdanningene i verden, at de bruker sin kompetanse til å være forbilder og læremestre for nye talenter og at de bidrar musikalsk, ikke bare innen jazz, men også i et bredt felt av nyskapende norsk musikk.
Adrian Børtveit Tvedten ved Stavanger Kulturskole og Unge talenter Bjergstedt mener at samarbeidet med MaiJazz er berikende for alle parter, og i en positiv utvikling.
– Samarbeidet vårt startet for noen år siden, da hovedsakelig i form av en UtB-konsert på MaiJazz. Konserten gir elevene våre mulighet til å være en del av bybildet på en ny måte og er generelt en veldig fin anledning til å vise frem arbeidet deres. Det er bra for rekruttering og for elevenes tilhørighet til UtB-programmet, MaiJazz og det regionale musikkmiljøet. Som festival og undervisningsinstitusjon har MaiJazz og Stavanger kulturskole ulike typer spisskompetanse. Samarbeidet vårt handler i bunn og grunn om hvordan vi best mulig kan bruke vår samlede kompetanse til å fremme jazzmusikk i regionen og skape gode læringsprosesser for våre elever.
Hva tenker du om at festivalen engasjerer seg på andre områder enn bare å være en arrangør?
– De siste to årene, og særlig dette året, har samarbeidet vårt endret seg mye. For UtB og Stavanger kulturskole er læringsperspektivet alltid det viktigste. Vi er derfor veldig glade for at MaiJazz gjør festivalen til en kompetansehevingsuke for unge jazzmusikere, med workshop for UtB og MaiJazz Kids for jazzinteresserte grunnskoleelever – i tillegg til UtB-konsert på Folken. Jeg mener dette gir vår felles jazzsatsning en helt ny dimensjon som garantert kommer elevene til gode!
Adrian mener også at samarbeidet med MaiJazz er både motiverende og utviklende for de unge talentene. Han trekker også fram mulighetene for lærerike møter mellom studentene og etablerte jazzmusikere som en del av en inspirerende pakke i forbindelse med festivalen.
– Rent undervisningsmessig er konserten en fantastisk milepæl i skoleåret vårt – et motiverende mål som elevene jobber mot mesteparten av skoleåret. De spiller mange konserter ellers i året også, men det å bli tatt på alvor av en anerkjent jazzfestival betyr selvfølgelig mye for både lærere og elever.
Jeg mener det ligger et nærmest utømmelig læringspotensial i møter mellom etablerte og unge jazzmusikere. Det er så klart viktig at det skjer på både artistens og elevenes premisser, men det at erfarne musikere deler sin kunnskap er utelukkende positivt. At flere drar nytte av den kulturelle kompetansen som er innom byen er i tillegg veldig smart! Under årets MaiJazz-festival møter UtB-elevene pianist David Helbock, det ser vi frem til!