Nye CD’er fra Bjergsted Jazz Ensemble

Nye Spennende CD samarbeid med Bjergsted Jazzensemble


Luttspilleren Rolf Lislevand er en av de fremste utøvere av det klassiske instrumentet i Europa. Han er professor ved Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen i Tyskland, og bosatt i Verona. Han har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole i Oslo og Schola Cantorum Basiliensis i Sveits, og han er spesielt kjent for sine tolkninger av tidlig-musikk.Nå møter vi han sammen med en gjeng mer eller mindre unge jazzstudenter, pluss noen lærere og gode venner av jazzutdanningen i Stavanger, og jeg må si at jeg ble svært overrasket da jeg spilte gjennom denne plata første gangen.

Bjergsted Jazz Ensemble ledes til daglig av saksofonist Tor Yttredal. Han er faglig lærer i jazz og improvisasjon ved Universitetet i Stavanger, og er en dreven og erfaren musiker, som opp gjennom årene har spilt med en rekke utmerkede, norske jazzensembler. Ensemblet han her er leder for, har hatt en rekke gjestelærere opp gjennom årene, og bare i det siste har de jobbet med Lislevand, Tore Johansen, John Pål Inerberg, Tore Brunborg, Petru Popa, Øyvind Brække og Roberto Bonati. Musikken vi får servert på denne innspillingen er bearbeidet av Lislevand (antagelig for dette formålet). Vi får fine, rytmiske melodier, hvor Lislevand fremstår som det sterkeste solisten, sammen med bl.a. pianisten Svein Olav Herstad.

På åpningssporet, den fine og rytmiske «Passagaclia Cantus Firmus» får vi gode eksempler på de to solistene. I tillegg får vi nydelig soloer på franskhorn-fra Arkady Shilkloper og Mathias Hagen på saksofon. Deretter går de over i «Ciaccona», også en tradisjonell komposisjon som er bearbeidet av Lislevand. Jeg tar meg i å prøve å sammenligne dette med noe, men det er ikke så enkelt. Jeg synes dette rett og slett er genialt musikk både arrangørmessig og fremføring. Simen Kiil Halvorsen (trompet) og Håkon Hagen Knudsen (altsaksofon) er fine solister, i denne arabisklignende låta. I «Arpeggiata» får vi høre platedirektør og gjestelærer Tore johansen i et nydelig tema over Lislevands lutt, og det hele blir ytterst vakkert, før resten av ensemblet kommer inn. Helt mot slutten får vi også en fin og neddempet ordløs vokalsolo fra Signe Irene Stangborti Time. Og slik fortsetter det. Fine komposisjoner (eller folkemelodier), det meste med røtter tilbake i tidligere tider, men arrangert og gjort med en snedig og fin jazztilnærming.

Mot slutten får vi de to norske folkemelodiene «Mitt hjerte alltid vanker» og «Å kom, å kom Immanuel» som bonusspor. Hvorfor de er bonusspor er vel fordi de er typisk norske, i motsetning til det mer Middelhavs-orienterte stoffet som platen ellers er fylt opp med. Men hele veien er det gjort på Middelaldermusikkens premisser, men med fine og helt naturlige jazzpåvirkninger og influenser. At Rolf Lislevand er en mester innenfor den såkalte «tidligmusikken» visste vi, men at han var i stand til å få et ensemble av studenter og gjester til å låte som om det var Gil Evans som ledet ensemblet, hadde vi ikke tenkt oss. Og han har løftet ensemblet til helt nye høyder, som resten av Norge, Sverige, Danmark, Finland og hele verden bør bli oppmerksomme på. Ei srålende plate! Og takk til Tore Johansen og det lille idealistiske plateselskapet Inner Ear for at de har utgitt dette på plate! Strålende!

Rolf Lislevand (lutt), Tor Yttredal (ss), Camilla Hole (ss), Håkon Hagen Knudsen (as), Mathias Hagen (ts), Tone Omdal (bcl), Simen Kiil Halvorsen (tp), Ndabenhle Zulu (tp), Tore Johansen (tp), Arkady Shilkloper (frh), Johannes Fosse Solvang (tb), Markus Larjomaa (btb), Svein Olav Herstad (p), Fredrik Luhr Dietrichson (b), Stein Inge Brækhus (perc), Raymond Storaunet Lavik (perc), Johannes Sømme Ulveraker (perc), Signe Irene Stangborti Time (v)
___

MER INFORMASJON:

Kjøp platen her

andre artikler


JAZZÅDU; VIL DU BLI JAZZISTENT?

For å skape gode kulturopplevelser er kulturlivet avhengig av frivillig hjelp til ulike oppgaver. Har du ønske om å bidra så er Maijazz en fantastisk mulighet til å oppleve kulturlivet fra innsiden. Her får du ta del i mange spennede oppgaver, skape nye vennskap og få mange gode musikalske opplevelser. Maijazz er en annekjent festival som gjestes av mange nasjonale og internationale artister. Vi har stadig behov for jazzistenter som ønsker å bidra til årest fineste jazzopplevelse. Som jazzistent kan du bidra på flere forskjellige områder som billettvakt, rigger, catering, transport, artistvert, konsertansvarlig, informasjonsmedarbeider, kontor/akkreditering, fotograf og crew.

Fyll ut skjema under trykk på send inn knappen for å bli en jazzistent, vi venter på din påmelding.

To make great festival experiences we depend on volunteers for different tasks. If you want to join, Maijazz is a fantastic opportunity to experience the festival from the inside. Here you can take part in many exciting activities, create new friendships and get lots of great musical experiences. Maijazz is a well-known festival and host of many national and international artists. We have a constant need for volunteers who would like to make this to the greatest jazz experience of the year. As a volunteer you can choose from many different activities such as ticket/security, stage crew, catering, transportation, artisthost, concerthost, information, office/accreditation, photographer and crew.


To be a part of MaiJazz and become a jazzistent, please fill out the form below and press the "send inn skjemaet" box to transmit it to us. We are waiting for you to become a member of our fantastic team.